Toyota Ay Üzerinde Kullanılacak Keşif Aracı Yapıyor

Toyota Ay Üzerinde Kullanılacak Keşif Aracı Yapıyor

Japon otomotiv devi Toyota, insanların ayda ve Mars’ta yaşamalarına yardımcı olmak amacıyla ay yüzeyini keşfetmek için bir araç üzerinde çalıştığını açıkladı. 2040 yılına kadar çalışmalarını tamamlamayı öngören şirket, Japonya uzay ajansıyla birlikte çalıştığını söyledi…

 

İşte Toyota'nın Uzay Aracı

toyota uzay aracı

Elli yıl önce, insanoğlu ilk adımlarını ayımıza attı. 20 Temmuz 1969’dan Aralık 1972’ye kadar ayda on iki kişi yürümek zorunda kaldı. ABD, Çin ve SSCB, 69’dan beri ay yüzeyine uzay aracı gönderdi, ancak neredeyse 47 yıldır hiç kimse aya gitmedi.

Bunca zaman sonra insanlar bir kez daha aya inmeye hazırlanıyorlar. Toyota, Mart ayında bir ay gezgini araştırmak ve inşa etmek için Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı JAXA ile birlikte çalışmayı planladığını duyurdu. Bu ay planlar resmiyet kazandı. Toyota 2029’da aya gidiyor!

Toyota ve JAXA, birlikte araştırma yapmak ve elektrikli araç yakıt hücresi teknolojisini kullanacak insanlı, basınçlı bir ay gezici başlatmak için üç yıllık ortak bir sözleşme imzaladıklarını duyurdu. Araştırma dönemi 20 Haziran 2019’da başladı ve 2021 mali yılının sonuna kadar sürecek. Araştırma tamamlandıktan sonra Toyota ve JAXA, gezici aracı 2022’den 2029’daki geçici lansmanına kadar üretecek ve test edecek.

Toyota/JAXA ay gezgini altı tekerleğe sahip olacak ve iki minibüs boyutunda olacak. İki veya acil durumda dört kişi için 13 metrekare (yaklaşık 149 fit kare) yaşanabilir alana sahip olacak. Basınçlı olduğu için astronotlar gemide kıyafetlerini çıkarabilecekler. 

Toyota ve JAXA, Mayıs 2018’den beri bir gezici olasılığı üzerinde çalışıyor ve tartışıyorlar. Bu yılın Mart ayında duyurulduğunda, JAXA Başkan Yardımcısı Koichi Wakata, ajansın ay yüzeyini keşfetmek için bir gezici oluşturmak için Toyota ile birlikte çalışacağını söyledi.

“Ay yerçekimi, Dünya’dakinin altıda biri” dedi. “Bu arada, ayın kraterler, uçurumlar ve tepelerle karmaşık bir arazisi var. Ayrıca, Dünya’dakinden çok daha sert radyasyon ve sıcaklık koşullarına ve ayrıca ultra yüksek vakum ortamına maruz kalmaktadır. Ayın geniş kapsamlı insan araştırması için, bu tür ortamlarda 10.000 km’den fazla seyahat edebilen basınçlı bir gezici bir zorunluluktur. Toyota’nın ‘uzay hareketliliği’ konsepti, bu tür görev gereksinimlerini karşılıyor.”

Yorumlar

  • Maharetli
    14 Mart 2022 at 1:02 am

    Toyota dışında da başka markalar Nissan gibi ay keşif aracı üretmeye başladı, Toog elektrikli araç üretildikten sonra Türkiye otomotiv sektöründe yerli elektrikli araç projesi olduğu gibi yerli uzay keşif aracı projesi de yapmalı…

Yorumunuzu Yazın