Metaverse Nedir? Nft ve Metaverse Arsa Alma Telaşı

Metaverse Nedir? Sanal Evren NFT ve Kripto Dünyasında Neler Olacak

metaverse nedir

Metaverse, birden fazla sanal dünyayı bir araya getiren kalıcı, çevrimiçi, 3D dünya konseptidir. Meta evreni internetin gelecekteki hali olarak düşünebilirsiniz. Meta evren; bu 3D dünyalarda kullanıcıların çalışmasına, buluşmasına, oyun oynamasına ve sosyalleşmesine imkan tanır.

Google Trends verilerine göre, “Metaverse” kelimesinin en çok aratıldığı ülke Türkiye oldu. Ayrıca Türkiye, Metaverse’de en çok arsa alan ülkelerin başında geliyor.

Metaverse tam anlamıyla hayata geçmiş değildir fakat bazı platformlar metaverse benzeri öğeler içerir. Metaverse’e en yakın deneyim şu anda video oyunları tarafından sunulmaktadır. Sanal evrenlerde arsa alma yarışına girenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Türkiye de ki kullanıcılar dünya da en çok metaverse arsa  alanlar arasında yer alıyor.

Nft, Kripto ve Metaverse Arsa Alma Telaşı

meta verse arsa alma

 

Geliştiriciler, oyun içi etkinliklere ev sahipliği yaparak ve sanal ekonomiler yaratarak oyun kavramının sınırlarını genişletmiştir. Şart olmasa da kripto paralar bir meta evren için çok uygun olabilir. Kripto paralar, farklı türlerde hizmet token’ları ve sanal koleksiyonluklarla (NFT’ler) bir dijital ekonominin yaratılmasına imkan tanır.

Metaverse, Trust Wallet ve MetaMask gibi kripto cüzdanlarının kullanımından da fayda sağlayabilir. Ayrıca, blockchain teknolojisi şeffaf ve güvenilir yönetişim sistemleri sunabilir.

Meta evren benzeri blockchain uygulamaları halihazırda mevcuttur ve insanlara geçinmelerine imkan tanıyacak gelirler sunmaktadır.

Axie Infinity, birçok kullanıcının daha fazla gelir elde etmek için oynadığı bir “oyna-kazan” oyunudur.  Decentraland, blockchain dünyasını sanal gerçeklik uygulamalarıyla birleştiren diğer başarılı örneklerdir. Bu uygulamaların güvenilirliği fayda zarar oranları göreceli olarak tartışmaya açık olacak. Sanal gerçeklik gözlüğünü takıp, saatlerce gerçek hayattan soyutlanarak yeni bir evrende zaman geçirmek alışkanlıklarımızı çok değiştirecek gibi gözüküyor.

Geleceğe baktığımızda, büyük teknoloji devleri bu yolda öncülük etmeye çalışmaktadır. Fakat blockchain sektörünün merkeziyetsizlik özelliği daha ufak çaplı oyuncuların da meta evrenin gelişiminde yer almasına imkan tanımaktadır.

inansal, sanal ve fiziksel dünyaların arasındaki bağlantılar gitgide daha ilişkili hale gelmiştir. Hayatlarımızı idare etmek için kullandığımız cihazlar, sadece tek bir düğmeye dokunarak istediğimiz neredeyse her şeye erişebilmemizi sağlamaktadır.

Kripto ekosistemi de buna dahildir. NFT’ler, blockchain oyunları ve kripto ödemeleri artık yalnızca kripto meraklılarıyla sınırlı değildir. Gelişmekte olan bir meta evren dahilinde artık bunların hepsine kolayca erişmek mümkündür.

  • Meta evren, insanları hayatlarının her alanında birbirine bağlayan bir çevrimiçi, 3D, sanal dünya kavramıdır. İnternetin tek bir tarayıcı ile farklı websitelerine erişim sağlayabilmesi gibi, meta evren de bir çok platformu birbirine bağlayacaktır.

Bu kavram, Neal Stephenson’ın bilim kurgu romanı Parazit’te geliştirilmiştir. Fakat meta evren, bir zamanlar kurgusal bir fikir olsa da artık gelecekte gerçeğe dönüşebilecek gibi gözükmektedir.

NFT hakkında daha geniş bilgi edinmek için NFT platformu olan opensea web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Metaverse Arsa Fiyatları Ne Kadar?

meta verse arsa fiyatları

Birileri size metaverse arsa fiyatları ne kadar derse sakın şaşırmayın! Meta evrenin temelinde, her bir kullanıcının bir karakteri ya da avatar’ı kontrol ettiği bir artırılmış gerçeklik yer alacaktır. Yada kendine ait arsa, ev, araba gibi sanal kişisel eşyalarında yer alacağı kaçınılmaz gözüküyor. Yeni Eticaret ilan sitelerinde sanal arsa ,araba, ev ilanlarınıda göreceğiz.

Örneğin, tamamen meta evrenin içinde kalarak sanal ofisinizde bir Oculus sanal gerçeklik gözlüğü ile bir toplantı yapabilir, işinizi bitirip blockchain tabanlı bir oyunla rahatlayabilir ve daha sonra da finansınızı ve kripto portföyünüzü yönetebilirsiniz. Yada hastalarınızla sanal evrende görüşebilir muayne edebilir giyilebilir yapay teknoloji sayesinde uzaktaki ameliyat masasına yatan hastanızı ameliyat edebilirsiniz.

Meta evrenin bazı özelliklerini mevcut sanal video oyunu dünyalarında görebilirsiniz. Second Life ve Fortnite gibi oyunlar ya da Gathertown gibi iş sosyalleşme araçları, hayatlarımızın birden fazla öğesini çevrimiçi dünyalara taşımaktadır. Bu uygulamalar meta evren olmasa da bir dereceye kadar benzerdir. Meta evren henüz hayata geçmiş değildir.

Meta evren, oyunları ya da sosyal medyayı desteklemenin yanında ekonomileri, dijital kimliği, merkeziyetsiz yönetişimi ve diğer uygulamaları da bir araya getirecektir.

Bugün bile değerli eşyaların ve para birimlerinin mülkiyeti ve kullanıcılar tarafından yaratılması birleşik, tek bir meta evrenin geliştirilmesine katkıda bulunur. Tüm bu özellikler, blockchain’in geleceğe yönelik olarak bu teknolojiye güç vermesine olanak sunar.

3D sanal gerçekliğe yaptığı vurgu nedeniyle video oyunları şu anda meta evrene en yakın deneyimi sunmaktadır. Fakat bunun tek sebebi bu oyunların 3D olmaları değildir. Artık video oyunları, hayatımızın diğer alanlarıyla kesişen hizmet ve özellikler sunmaktadır.

Roblox video oyunu, konser ve buluşma gibi sanal etkinliklere ev sahipliği bile yapar. Oyuncular yalnızca oyunu oynamakla kalmaz, “siber dünya” dahilinde oyunu diğer etkinlikler ve hayatlarının farklı alanları için de kullanır. Örneğin, çok oyunculu Fortnite oyununda 12,3 milyon kullanıcı Travis Scott’ın oyun içi sanal müzik turuna katılmıştır.

Oyun dünyası, meta evrenin 3D özelliğini sunar fakat hayatın tüm yönlerini kapsayabilecek bir sanal dünyada ihtiyaç duyulan her şeyi içermez. Kripto; mülkiyetin dijital ispatı, değer transferi, yönetişim ve erişilebilirlik gibi gerekli diğer önemli parçaları sunabilir.

Gelecekte eğer meta evren dahilinde çalışabilir, sosyalleşebilir hatta sanal öğeler satın alabilirsek, mülkiyeti göstermenin güvenli bir yoluna ihtiyacımız olacaktır. Ayrıca, meta evren dahilinde bu öğeleri ve parayı transfer ederken güvende hissetmemiz gerekir.

Son olarak, hayatlarımızın bu kadar büyük bir parçası olacaksa meta evren dahilindeki karar verme süreçlerinde de bir rol oynamak isteyebiliriz.

Bazı video oyunları şimdiden bazı temel çözümler içerir, fakat birçok geliştirici bunun yerine daha iyi bir seçenek olarak kripto ve blockchain kullanır. Blockchain, bu konularla ilgili merkeziyetsiz ve şeffaf bir yol sunarken video oyunu gelişimi daha merkezidir.

Yorumlar

  • Yorum Yok.
  • Yorumunuzu Yazın